Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

NILLANS MATSIDA

 

Flygande Drakens Kycklinggryta

4 portioner

1 st kyckling eller 1 g kycklingklubbor

2 msk smör

1 tsk salt

vitpeppar

1,5 dl portvin(Red Port)

1 vitlöksklyfta

4 dl grädde

200 gr färska champinjoner

1 msk smör

Stycka kycklingen eller dela klubborna(jag föredrar klubbor)

Smält smöret o när det slutat bubbla bryn kycklingdelarna runt om o flytta äver dom till en tjockbottnad gryta

Salta o peppra o häll i portvinet. Lägg på locket o låt koka på svag värme ca 30 minuter.

Ta upp bitarna, pressa i vitlöken i såsen tillsätt grädden o låt den koka utan lock ca 10 min sp den tjocknar lite

Skär svampen i bitar o bryn dom i smöret o lägg dom i såsen.

Smaka av o lägg i kycklingdelarna.

Går bra att förbereda då den blir ännu godafre om den får stå lite..

Servera med ris o sallad

 

Jättegod potatisgratäng

4 personer

500 gr potatis i tunna skivor

2 fasta päron (anjou tex) i tunna skivor

1 liten purjolök finstrimlad

100 gr gorgonzola

2 dl riven västerbottenost

3 dl vispgrädde

1 ägg

1 tsk malen muskot

Varva potatis, päron o purjo o salt o peppar i en form ca 20x30 cm

Mixa ostarna med grädde, ägg o muskot

Häll över gratängen

In i ugn 200 grader i ca 40 min.

Låt svalna något o strö ev. över hackad persilja o paprikatärningar

 

Omfamnad fläskfilé
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
Baconlindad hel fläskfilé:
800 g fläskfilé
2 st paket bacon a 100g
1 msk smör
salt och nymalen vitpeppar

Dragonsmör:
120 g rumstempererat smör
1 msk färsk dragon
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
salt

Hasselbackspotatis
800 g potatis, jämnstora
3 msk smält smör
1 dl ströbröd
salt

Scharlottenlöksvinägrett:
2 st hackade schalottenlökar
1 msk hackad färsk kruspersilja
1 msk hackad färsk dragon
2 msk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
salt och nymalen vitpeppar
sallad efter smak
 

Gör så här:
Baconlindad hel fläskfilé:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Putsa fläskfilén fri från senor.

3. Lägg baconskivorna bredvid varandra så tätt som möjligt på ett ark av aluminiumfolie, placera fläskfilén i nederkant av baconet salta och peppra rulla sedan ihop till en rulle.

4. Sätt in i ugn i ca 30 minuter, ta ut och låt vila. Köttet skall ha en kärntemperatur på 72 grader.

5. Tag sedan bort folien, och stek köttet i en stekpanna med 1 msk smör tills att baconet har fått en gyllenbrun yta, ta upp och skiva upp i lämpliga bitar.

Dragonsmör:

1. Finhacka vitlöken samt dragonen, vispa ihop alltsammans med citronsaft och smaka av med salt.

2. Dela upp i fyra lika delar.

Scharlottenlöksvinägrett:

1. Blanda allt och smaka av med salt och vitpeppar, blanda upp med salladen.

Upplägg:

Placera sallad i mitten av tallriken sedan köttet och smöret ovan på, servera potatisen bredvid.

 

Ingalills Fisksoppa

8 morötter grovt rivna

3 dl purjolök i strimlor

3 fiskbuljongtärningar

1 paket kräftost

3x 2,5 dl creme fraiche

1 knippa dill

400 gr valfri fisk

kräftstjärtar

1 liter vatten

Bryn morötter o purjo i smör eller olja, häll på vatten o lägg i buljongtärningar, kräftost, creme fraiche o dill o koka ihop i 10 minuter.

Lägg i fisken i bitar o koka 10-15 minuter

Sist i med kräftstjärtar o koka i 5 min

Ät sen o njut av en underbar fisksoppa som bara blir godare om den får stå en stund för att sen värmas.

 

Äppelfläsk med curry o kardemumma

(vi tog ingen kardemumma i)

4 pers

400 gr rimmat fläsk

2 gula lökar

1 rödlök

3 syrliga äpplen

2 msk smör

1 tsk curry

2 dl grädde

½ tsk kardemumma

salt o svartpeppar

Blomkål att äta till med en god sallad eller bara tomater

Skala o klyfta löken, kärna ur o klyfta äpplena. Dela blomkålshuvudet i större buketter som får koka nästan mjuka i saltat vatten ca 6-7 min.

Skär fläsket i bitar o stek dom i lite smör, ta upp dom, lägg i mer smör o stek löken i några min. Tillsätt äpplebitarna o curryn o vänd runt i någon minut, slå på grädden o låt sjuda samman på svag värme i knappt 5 min. Lägg i fläsket, krydda med kardemumma, salt o svartpeppar. Garnera med persilja o servera blomkålen o en god sallad till...
 

Fläskfilé Carmen
Ingredienser: 6-8 personer

1 kg fläskfilé
75 gr smör
1-2 tsk örtsalt (byt inte mot vanligt salt)
1 krm vitpeppar

Putsa fileérna o helstek dem snabbt runt om i hett, brynt smör.
Tag dem från spisen o krydda med örtsalt o vitpeppar.
Lägg dem på ett fat under folie.

Sås:
steksmöret + lite extra smör
3 msk vetemjöl
2 dl tunn grädde
2 dl tjock grädde
1 smulad buljongtärning
2 dl torr sherry (jag använder äpplecider)
1 tsk kinesisk soya
örtsalt
svartpeppar

Häll steksmöret i en såskastrull + lite smör till o blanda i mjöl
redningen ska bli blank o slät, späd med gräddsorterna o
vispa i buljongtärningen. Låt såsen småsjuda under lock ca 10 min.
Vispa i den då o då!
Vispa ner sherryn (cidern) o smaksätt med soya, salt o peppar.
Låt såsen koka ihop under några min. utan lock
Såsen ska då vara normaltjock, len o doftande (jättegod doft)
Är den för ljus ta i lite soya till.

Garnityr:
strimlat skal från 1 citron
1 normalstor purjolök
ca 30 gr smör
1½ dl skållad mandel
1 dl finhackad persilja

Skala av det yttersta gula på citronen o strimla det fint.
Skiva en putsad purjolök både det vita o det gröna.
Skålla o skala mandel o blanda ihop citronskal, purjo o mandel i smöret
o låt blandningen puttra tills purjon precis börjat mjukna.

Allt detta går att förbereda i tid!!

Sätt ugnen på 250 grader

Skiva köttet i ca 3 cm tjocka skivor, lägg i en vacker eldfast form
Skrapa ner stekspadet från köttet i såsen o värm upp den
o slå den över köttet. Värm formen i ugnen drygt 5 min
men ej mer än köttet är saftigt.

Ta fram formen o lägg uppvärmt garnityr som blandats med persilja över rätten.

Servera med tex bakad potatis eller gratäng eller kokt potatis o sallad.

 

Festliga bananer

Ingredienser 4 personer
4 bananer, gärna lätt mjuka
ca 40 gr smör
1 citron (ta den som du skalat till Filérätten)
1 tsk kanel
1 dl strösocker
1 dl flisad sötmandel

Sätt ugnen på 250 grader
Skala o dela bananerna o klyv dem.
Lägg bananerna i en smord eldfast form
klicka över resten av smöret,
pressa citronen o häll över bananerna,
strö kanel o socker över o
lägg en tjock sträng flisad mandel tvärsöver
o ställ in i ugnen ca 10 min.
eller tills bananerna bubblar o det doftar förföriskt.

Kan flamberas i samband med servering
Häll lätt uppvärmd konjak över de mycket heta bananerna
o tänd på men akta nästipp o ögonfransar!!

Serveras med
Vispad grädde eller vaniljglass

  

Thailändsk Kycklinggryta

Ingredienser 4 portioner
2 msk matolja
2 msk Santa Maria Spicy World Green Curry Paste
4 st kycklingfiléer i små bitar
1 burk bambuskott
1 strimlad röd paprika
1 burk (4 dl) kokosmjölk
3 msk Santa Maria Spicy World Fish Sause

Fräs currypasta med matolja i en stekpanna eller wokpanna.
Tillsätt kyckling, bambuskott o paprika.
Häll i kokosmjölk o fisksås, låt koka 3 min.

Servera med jasminris o sallad..

Jättegod rätt!!

 
Gratinerat rotmos med köttfärssås 4 portioner

Rotmos:
700 gr potatis
200 gr morötter
100 gr rotselleri
1-2 dl Milda matgrädde
salt o peppar

Köttfärssås:
1 grovt hackad lök
1 tunt skivad vitlöksklyfta
1 msk flytande margarin
400 gr nötfärs
1 tsk paprikapulver
1 strimlad röd paprika
1 tärnad zucchini
1-2 mas tomatpuré
1 burk krossade tomater
salt o peppar

Skala potatis, morötter, rotselleri o skär i mindre bitar
Koka i osaltat vatten 25-30 min tills de är mjuka
Häll av vattnet o vispa med elvisp, tillsätt milda mat
o smaka av med salt o peppar.

Fräs lök o vitlök i flyt. marg., lägg i färsen o bryn 2-3 min.
Tillsätt paprikapulver, paprikan, zucchinin o stek ytterligare 1-2 min.
Häll i kross. tomater o tomatpuré o smaka av med salt o peppar.
Låt köttfärssåsen puttra 5-10 min. Häll såsen i en ungsform
o fördela rotmoset ovanpå.
Gratinera i ugn på 200 grader i ca 20 min.

 
Frikadeller i currysås med ris o råkostsallad

500 gr blandfärs
1 finhackad lök
2 tsk salt
1 ägg
2-3 msk vetemjöl
1-1½ dl vatten
2 buljongtärningar grönsak
2 msk flytande marg.
2-3 tsk curry
2½ dl milda matgrädde
ev. redning Maizena el. vetemjöl

320 gr ris (ca 4 dl)

Råkost:
4 morötter
2 äpplen
saften av 1 apelsin

Blanda färs, lök, ägg, mjöl o vatten.
Koka upp vatten o tillsätt buljongen.
Forma färsen till valnötsstora bollar o koka 3-5 min.
Koka riset. Häll av buljongen o spara den.
Häll marg. i en kastrull, bryn curryn lätt tillsätt ½ liter av buljongen, milda mat
o koka samman. Red av ev. o smaka av med salt o peppar.
Lägg frikadellerna i currysåsen o koka upp innan servering.

Servera med riven råkost o ris.

 

Champinjonspäckad Köttfärslimpa 6 pers.
Ingredienser:
300 gr campinjoner, 75-100 gr smör, 4 msk skorpmjöl,
2 dl buljong, 2 dl tunn grädde, 4 ägg, 1 kg mager nötfärs,
200 gr bakad leverpastej, 3 msk hackad lök,
1 krossad vitlöksklyfta, 1 tsk stött rosmarin,
1 tsk salladskrydda, salt, nymalen svartpeppar,
1½ pkt bacon.

Tag undan hälften av champinjonerna, finhacka en halva, fräs de hela champ. en kort stund i 30 gr smör, ta upp dom o fräs champinjonhacket i resten av smöret.
Blanda i en stor bunke skropmjöl, buljong,grädde,ägg + den hackade svampen med sitt steksmör. Låt svälla 10 min.
Blanda i färsen,leverpastejen mosad,råa löken,krossade vitlöken samt kryddorna.
Rör väl o smaka av o låt stå o vila 1 timma.
Bryn 70 gr smör i en stor stekpanna eller ugnsfast form, stjälp ner den ganska lösa färsen o forma till en limpa med en skåra i mitten så den ser ut som en kaffeböna, klä allt utom skåran med bacon, sätt in i ugn utan lock
200 gr ca 35 min. Ös den flitigt passa den noga, den här färsen är alldeles för god att steka för länge.

Strax innan den ska serveras fylls skåran med de hela champinjonerna.

Servera med smörkokta ärtor o majs.

 

Procencalsk Potatisgratäng
Ingredienser:

1-1,4 kg potatis,2 gula lökar,75 gr smör,½dl hackad persilja, 1 tsk timjan,3 dl kaffegrädde,1 tsk salt,nymalen svartpeppar,2 dl riven ost av grevétyp.

Råskala potatisen,skiva dem o den skalade löken, smörj en egnsfast form, varva potatis,lök,persilja, vispa ihop grädde o kryddor o slå på hälften o klicka på smöret,
grädda i 200 gr 30 min, slå sen på resten av grädden o grädda ytterligare 35 min eller tills potatisen är mjuk.
Höj till 250 gr o strö över osten o grädda 10 min tills den fått fin färg

 

Kroppkakor
Ingredienser:
1 kg potatis gärna mjöliga
2 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
200 gr rimmat eller rökt fläsk
1 gul lök
3 krm kryddpeppar
Kokning:
3 l vatten
1½ msk salt

Koka, skala o pressa potatisen o låt den kallna
Skär fläsk utan svål i små tärningar, finhacka lök o stek tillsammans med kryddpepparen.
Låt det kallna.
Blanda den kalla potatisen med uppvispat ägg, mjöl o salt. Arbeta ihop till en deg, forma till avlång tjock rulle, skär i 12 delar o forma varje del till en boll o tryck ett hål i o fyll med fläsket o forma bullen igen.
Koka upp vattnet med salt o lägg i 6 bullar, låt sjuda på låg värme o när de flyter upp låt koka ytterligare 5 min.
Servera med skirat smör, lingon o det fläsk som finns kvar.

Jättegott!!

 

 


 



 

 



 


 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 



 

 

 



 

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 


 

 

.

klart.se








 


 

 

( besöksräknare laddas... )

 

 

(laddar inloggade medlemmar...)

Zoomin.se