Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Rubrik

 

Här kommer jag att lägga in recept på bakat....

Därav namnet....

NILLANS BAKSIDA

 

 

 GoKvälls Kanelbullar

Vetedeg:

30 gr jäst

300 gr mjölk (ca 3 dl)

600-660 gr vetemjöl (ca 10-11 dl)

½ tsk salt

1 msk grovmalen kardemumma

120 gr rumstempererat smör

140 gr sirap (ca 1 dl)

Har börjat väga som det står o undrar om det inte blir bättre då!!!

Mandelfyllning:

150 gr rumstempererat smör

75 gr mandelmassa

45 gr strösocker (ca ½ dl)

2 msk kanel

Smörfyllning:

150 gr rumstempererat smör

85 gr muscavadosocker (ca 1 dl) jag använder rörsocker

2 msk vetemjöl

2 msk kanel

Garnering:

1 ägg till pensling

pärlsocker o ev. hyvlad mandel

Blanda mjölk, jäst o hälften av mjölet först

låt det gå ihop till en smidig deg.

Tillsätt resterande ingredienser o kör på medelhastighet ca 10 min.

i degblandaren tills degen börjar bli glansig o släpper från kanterna

Låt vila under bakduk ca 10-20 min

Dela degen i två delar

Lövbullar:

Kavla ut biten till ca 30x60 cm

Stryk på önskad fyllning o rulla ihop till en lång rulle

och skär upp 4 cm bitar.

Klipp med sax två klipp och dra isär....

Lägg på plåt med papper

Tvinnade bullar:

Kavla ut den andra biten till 30x60 cm

Stryk på önskad fyllning o vik degen på längden tre ggr

Skär upp ac 4 cm bitar.

Skär ett litet snitt i mitten o vik igenom.

Lägg på plåt med papper

Jäs bullarna under duk till ca dubbel storlek (c 25-30 min)

Pensla med ägg, strö på pärlsocker o ev. mandel

Grädda i 225 C ca 8-10 min

 

 

Avlånga Grovbullar

ca 20 st

4 dl grahamsgryn (jag tog rågflingor)

1 dl vetekli

1 liter vatten eller mjölk Jag tog vatten)

50 gr smör

100 gr kesella

75 gr jäst

2 tsk socker

2 tsk salt

ca 1,7 liter vetemjöl (jag tog 7 dl grahamsmjöl o 1 l vetemjöl)

Koka grahamsgryn (rågflingor), vetekli, vätska o smör på svag värme i 10 min

Låt gröten svalna till ca 37 grader

Smula ner jästen, häll på lite gröt o rör om, tillsätt resten av gröten

kesellan, socker o salt

Arbeta in såmycket av mjölet att degen blir smidig o släpper från kanterna

Strö över mjöl o jäs under bakduk i 40 min.

Knåda i resten av mjölet först i bunken sen för hand

Dela i 20 delar, forma ovala bullar, lägg på plåt med papper

Klipp två jack i varje bulle, jäs under bakduk i 30 min

Pensla med vatten o strö över kli eller grahamsgryn

Baka i 225 grader i 15-18 minuter

Låt kallna på galler under bakduk

JÄTTEGODA!

 

Ankarstock 2 st

Dag 1:

1/4 pkt jäst

1 dl vatten som värmes till 37 grader

2½ dl fint rågmjöl

Smula ner jästen o rör ner vattnet

Arbeta in mjölet.

Jäa degen 2 dagar övertäckt med plast i rumstemperatur

Dag 3:

Surdeg från dag 1

8 dl vatten

1 liter fint rågmjöl

Ljumma vattnet till 37 grader, blanda det med surdegen.

Tillsätt rågmjölet, degen ska vara lös!

Låt jäsa i en dag i rumstemperatur.

Den ska bubbla ordentligt!

Dag 4:

degen från dag 3

2 tsk salt

½ dl mörk brödsirap

3-4 dl fint rågmjöl

ca 7 dl vetemjöl

Blanda salt, sirap o rågmjöl i degen från dag 3.

Arbeta in vetemjölet, först i bunken sen på mjölat bakbord.

Knåda den väl!

Den ska vara ordentligt fast!

 

Dela degen i 2 lika stora delar.

Lägg dem i smorda avlånga formar ca 1½ liter.

Stick med en sticka 10-20 ggr i degen ända ner mot botten!

Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 2 timmar...

Grädda bröden på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 timma.

Låt bröden kallna i bakdukar.

De bör inte skäras förrän efter någon dag.....

Tur att man inte är hungrig o har slut på bröd för vilken tid detta tog

 

Finska Rågkakor

18-20 st

Dag 1:

3 dl vatten

3 dl filmjölk

25 gr jäst

5 dl rågflingor

Ljumma vattnet till ca 40 grader, blanda i filmjölken o se till att det blir 37 grader

smula jästen i en bunke o rör ut med lite av degspadet

Tillsätt rågflingorna, rör om o tillsätt resten av degspadet.

Täck med plast o låt jäsa i rumstemperatur 1-2 dygn

Dag 2 eller 3

3 dl vatten

1 msk salt

1 msk ättiksprit

3 msk mörk sirap (brödsirap)

5 dl grahamsmjöl

ca 1,1 liter grovt rågmjöl

Blanda ättika, vatten, salt o sirap i en degbunke

Rör i surdegen

Arbeta in grahamsmjölet o så mycket grovt rågmjöl att degen släpper kanterna

Strö över lite mjöl över degen

Täck bunken med bakduk o jäs i 2 timmar

Arbeta samman degen som nu är ganska lös o ta upp den på lätt mjölat bakbord

Dela degen i 9-10 delar

Kavla ut varje bit till en rund kaka ca 12-18 cm

Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper

Jäs dom i under bakduk ca 30 min

Nagga kakorna med gaffel

Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 minuter

Låt svalna på galler under bakduk

Snitta dem sedan runt kanterna med vass kniv

Tag i var sida o riv isär så du får en under o en överdel.

LYCKA TILL!!

 

Grahamsbröd

2 st

50 gr jäst

5 dl vatten 37 grader

250 gr kesella

1 tsk salt

6 dl grahamsmjöl

9 dl vetemjöl

Smula ner jästen häll över vatten

Blanda i kesella, salt, grahamsmjöl samt det mest av vetemjölet

Arbeta degen smidig, låt jäsa under bakduk ca 45 minuter

Ta upp degen på mjölat bakbord o knåda den smidig

forma 2 limpor o lägg på plåt med papper

jäs ca 30 min sätt ugnen på 200 grader

Grädda nedre deken av ugnen ca 30 min.

Kallna på galler under bakduk

 

 

 

Halländare

Sätt ugnen på 175 grader

ca 60 st

150 gr smör

3/4 dl socker

1 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk kanel

½ ägg (resten till pensling)

3 1/4 dl vetemjöl

Rör matfett smidigt, tillsätt socker, nejlikor, kanel o söndervispat ägg

Arbeta i mjöl lite i sänder

Kavla ut degen ca ½ cm tjock på en mjölad bänk

Ta med mått ut kakor (använd i storlek pepparkaksmått, litet)

Pensla med ägg o vänd i socker

Grädda mitt i ugn ca 10 min

Kllna på bakgaller!

 

Faster Harriets gaffelkakor

ca 40 st

3 dl vetemjöl

3 dl potatismjöl

1 dl socker

drygr 1 msk vaniljsocker

200 hr rumstempererat smör

Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt smöret o blanda samman (med handen) till en smidig deg som ställs i kylen över natten

Ta ut degen minst 1 timma innan den ska bakas!

Sätt ugnen på 175 grader, rulla degen till små bollar o platta till dem o tryck till med gaffel från två håll

Grädda i mitten av ugnen 15 min. Stäng av ugnen o låt plåten stå kvar ytterligare 15 min.

Supergoda, ljuvligt spröda!

 

Knäckande god Äppelpaj

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält 150 gr smör i en kastrull tillsammans med 2 dl råsocker, ½ dl ljus sirap o ½ dl vispgrädde.

Ta från värmen o blanda ner 3 dl havregryn, 1½ dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver o 1 tsk flingsalt

Dela o kärna ur o skär 600 gr äpplen i klyftor

Lägg dem i en smord pajform o fördela smeten över.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills pajen är gyllenbrun o knäckig

Servera med grädde, glass eller vaniljsås!

Supergod!

 

Äppelkaka á la Micaela (dottern)
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3-4 klyftade äpplen med skal
socker o kanel
smör

Blanda ägg, socker, mjöl, bakpulver o vaniljsocker i en bunke. Ta en form 30x40 cm smöra den o bred ut smeten i den, tryck ner dom klyftade äpplena i smeten o slär smör med osthyvel o lägg över kakan, strö sen över socker o kanel
o baka i ugn 175 grader ca 30-35 minuter.

Servera med vispgrädde, vaniljsås eller glass!
SUPERGOD!! och lättgjord! 

 

Jättegod krämig rabarberpaj

6 portioner

Pajdeg:

2!dl vetemjöl

½tsk bakpulver

2msk socker

100gr smör

Fyllning:

300gr rabarber(ca6dl)

3/4dl socker

½tsk kanel

1msk vetemjöl

2dl vispgrädde

Ugn 175 grader i ca 30 min

Blanda mjöl,bakpulver o socker. Smält smöret på svag värme, häll i o rör tille en deg som trycks ut i en pajform(ca22cm)

Blanda rabarber, socker, kanel o vetemjöl o fördela i pajskalet.

Häll på grädden o grädda i nedre delen av ugnen.

Servera gärna med vaniljglass, även god att äta som den är!

 

Karins Nyponbullar

ca 25 st

6 dl nyponsoppa

50gr jäst

½burk kesella

2tsk salt

1,6 liter rågsikt

Soppan fingervarm röres ner i jästen

tillsätt resten av ingr., spara lite mjöl

Jäs 30-40 min, forma släta bullar, jäs ca 30 min

Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 10-12 min

Kallna under bakduk på galler

Jättegoda!

 

Havrekakor

9 dl havregryn

drygt 200 g smör (smält)

2½ dl socker

1 msk vaniljsocker

½ dl sirap

2 msk vetenjöl

3 tsk bakpulver

Blanda allt o bred ut i en pappersklädd långpanna.

Grädda 10 min i 200 grader

Hyvla nougat över den varma kakan o bred ut med en gaffel.

Skär i rutor o låt kallna gärna i kylskåp där dom behöver förvaras om man inte fryser in dom...

Skar dom i lite mindre bitar sen!

 

 Schweiziskt Lantbröd

1st

25 gr jäst

5 dl kallt vatten

4 dl rågsikt

1 liter vetemjöl

2 tsk salt

2 msk olja

Smula jäst o rör ut i kallt vatten, blanda i rågsikten o 6 dl vetemjöl o arbeta ihop o låt jäsa under bakduk 1 ½ timma.

Tillsätt sen olja, salt o det mesta av vetemjölet o jäs ytterligare 1 timma.

Ta upp o knåda degen med resten av vetemjölet, forma till ett avlångt bröd ca 40 cm o lägg på plåt med bakplåtspapper o jäs i 30 minuter.

Gör skåror med vass kniv som kryss på ett par ställen, pensla med vatten o strö över mjöl.

Grädda i nedre delen av ugnen i 275 grader i 15 minuter, sänk sen till 200 grader i 10-15 minter.

Låt kallna på galler med duk för mjuk skorpa, utan duk för knaprig skorpa.

 

Solveigs knäckebröd

2 dl majs eller dinkelmjöl

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrö

½ dl linfrö

½dl pumpakärnor

½ dlolja

2,5 dl kokande vatten

Flingsalt

Allt blandas o breds ut på bakplåtspappersklädd plåt

Skär i rutor

Strö över flingsalt

I mitten av ugnen 150 grader 1 timma

  

Mammas kakebröd
6-8 kakor

50 gr jäst
75 gr margarin
½ liter vatten
½ tsk salt
1-2 dl ljus sirap
ca 3 dl vetemjöl
ca 12 dl rågsikt

Fördela jästen i en degbunke, tillsätt salt o sirap
Smält marg. häll i vattnet o värm till 37 grader.
Blanda i degspad o mjölet o jäs ca 45 min.
Ta upp o forma brödkakor o lägg på bakplåtsklädd plåt
nagga dem noga o jäs under bakduk 20 min.
Värm under tiden ugnen till 250 grader
o sätt in plåten strax över mellansteget i ugnen.
Grädda 8-10 min. Ta ut o låt kallna under bakduk.
Går jättebra att frysa.

Men smaka gärna på en nybakad bit kluven med smör o ost emellan!

Filismaskens tycker vi här hemma!

 
Äppelkaka 4 port.

4-5 äpplen
75 gr smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel
3 dl havregryn

Ugnen 225 grader i 20-25 min.

Skala, kärna ur o klyfta äåålena o lägg i en smord ugnssäker form
Blanda de torra ingredienserna i en skål
o fördela matfettet i blandningen med fingertopparna
till en grynig massa som läggs över äpplena.
Jag brukar strimla lite sirap över så blir den knäckigare!!

Så skjuts i i ugnen!
Ätes med vaniljsås eller vispad grädde.

 

BITTES HÄLSOBRÖD

2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1,5 dl havre-eller vetekli
1 dl torkade aprikoser grovhackade
1 dl nötter grovhackade
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yogurth
1 dl lingonsylt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yogurth o lingonsylt. Klicka ner smeten i en avlång form 1,5 l. Grädda i 200 g. i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp o låt kallna under bakduk. Man kan utesluta lingonsylten o ta lite mer yogurth.

Detta är kanongott o lättgjort!

 
Cheesecake En god glasstårta

2 dl socker
3 ägg
200 gr philadelphiaost
3 dl vispgrädde (Mildas går bra)
2 tsk vaniljsocker
10 digestivekex

Dela äggen o vispa gulorna med sockret pösigt, rör i vaniljsockret, blanda i ost
Vispa grädden o äggvitan (hårt) i varsin bunke, o rör ihop med det andra
Krossa kexen o lägg i botten av en rund form med löstagbar botten,
häll i smeten o strö även kexsmulor över om man vill..
Ställ i frysen 7-8 timmar. Tag fram 15-30 min. före servering.

Jättegod, fick den av Karin som hittat den på nätet www.recepten.se

 

Skånekavring! 2 st

6 dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk mald kummin
2 dl mörk sirap
20 gr rumsvarmt margarin
1 paket (50 gr) jäst för söta degar
5 dl mjölk

1. Häll vete-och rågmjöl, salt, kummin, sirap o marg i mindre bitar i matberedaren eller i en bunke. Smula ner jästen.
2. Värm mjölken till 37 grader o häll den över övriga ingredienser.
3. Knåda degen långsamt ca 15 min med maskin eller 20 min för hand. Låt degen vila under bakduk i
60 min.
4. Dela degen i två delar o lägg dem i var sin smord form (1,5 liter). Låt jäsa under bakduk ytterligare 60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Stick hål i de jästa deglimporna med en sticka eller smal kniv.
6. Sätt in formarna i ugnen o sänk samtidigt temp. till 175 grader.
7. Grädda bröden i ca 60 min. Ta bröden ur formarna o låt dem svalna på galler.

 

 

 

.

klart.se








 


 

 

( besöksräknare laddas... )

 

 

(laddar inloggade medlemmar...)

Zoomin.se